lørdag den 29. august 2009

Gulvbehandling København | Olie, lak eller lud


Gulvbehandling i København og omegn

Træ er et naturens materiale. Træ er en smuk og levende gulvbelægning. Og med en god overfladebehandling, der holdes ved lige, vil træet ikke alene bevare sit udseende, men også blive mere karakterfuldt med årene. Afhængig af hvilken gulvbehandling der vælges, vil træguvle får karakter herefter. Bor du i københavn eller omegn vil du kunne finde inspiration hos blandt andet Dansk Gulvcenter. Gulvbehandling i København foretages selvfølgelig også af andre gulvfirmaer. Læs eventuelt mere på gulvportal.dk


Hvilke typer gulvbehandlinger tilbydes i København

Til nye gulve af massivt træ, der oftest leveres uden forbehandling, står valget imellem behandling med lud og sæbe, lud og olie, oliering eller lakering. Finerede gulve har derimod fået olie eller lak fra fabrikantens side. Her er man nødt til at fortsætte med samme behandling af træet. Læs mere her om gulvbehandling i København.


Fordele og ulemper ved gulvbehandling

Hver type overfladebehandling har sine fordele og ulemper, så dit personlige valg må blive et spørgsmål om smag og en afvejning af en række egenskaber som rengøring, vedligeholdelse, slidstyrke, eftergulning (farveændring med tiden) og egnethed alt efter, om gulvet er af blødt eller hårdt træ. Vigtigst af alt er dog, at du er helt sikker i din beslutning, inden behandlingen går i gang. For så er »toget kørt«. Ændring fra én behandling til en anden vil nemlig i de fleste tilfælde kræve en gulvafslibning. Vent heller ikke med at behandle gulvet. Den nye belægning er meget modtagelig for fedt og snavs. Så dæk gulvet til med pap eller plastfolie, hvis der går nogle dage, inden det får sin beskyttende overfladebehandling.


Lakering

Når man vil lakere sine trægulve, er det nødvendigt at teste, hvor godt den nye lak forenes med den gamle, og om den nye lak hæfter ordentligt. Det er altid en god idet at lave en prøve for alle laktyper. Lad et lille stykke af gulve lakere et par gange efter lakkens brugsanvisning. Når andet lag lak er helt tørt, skraber man hårdt med kanten af en nøgle eller mønt. Det skal lakken kunne tåle uden at springe af. Pas især på nye fabrikslakerede gulve. Her kan det være nødvendigt at slibe oferfladen, så den bliver ensartet ru, for at sikre en ordentlig vedhæftning - spørg din gulvmand eller leverandøren af lakken.


Akryl/polyuretanlakker

er de nyeste produkter indenfor vandige gulvlakker. Lakkerne er nemme at abrjede med, og miljømæssigt er de langt at foretrække for andre typer gulvlak. Brugsegenskaberne er fuldt tilfredsstillende i private hjem. Bindemidlerne akryl og polyuretan giver en meget lys lak, som ikke gulner, og som er slidstærk og bestandig over for almindelige rengøringsmidler. Lakken får dog først sin fulde styrke, så man kan sætte møbler på plads efter ca. 1 døgn.


Forstærket akryl/polyuretanlak

har ekstra slidstyrke, som gør den egnet til rum med stort slid, f.eks. køkken eller entré. De forstærkede akryl/polyuretanlakker har typisk tilnavne som "ekstra stærk" , "Trafik" eller lignende. På egetræ kan skryl/polyuretanlakkerne give skjolder og alvorlige misfarvning på grund af koncentrationen af garvesyre i træet - spørg din gulvmand eller leverandøren af lak. På mørke træsorter kan lakken give et mælkehvidt skær.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar