søndag den 23. august 2009

Trægulv | Lad naturen flytte ind!

Træ er et velegnet materiale til gulve!
Et trægulv er velegnet til de fleste af boligens rum, fordi det i materiale og konstruktion er et stærkt gulv, der kan holde til lidt af hvert. Trægulve findes i mange forskellige træsorter og kan i mange tilfælde kombineres med gulvvarme, hvad enten det er olieret eller lakeret. Desuden kan de fleste trægulve om nødvendigt renoveres med en afslibning og en efterfølgende genetablering af overfladen, hvorefter gulvet er som nyt igen. Med trægulv i lyse, mørke og gyldne nuancer kan du skabe en stil der passer akkurat til dit hjem og din boligindretning.

Forskellige former for trægulve
Indenfor trægulve skelner man mellem lamelparket og massive trægulve. Forskellen er at lamelparket er opbygget af 3 lag træ med fiberretningen på tværs af hinanden. Denne konstruktion låser træets tendens til at arbejde med skiftende luftfugtighed, og reducere derved revner og sprækker i gulvet. Trægulvets bevægelse reduceres med 70% ved denne konstruktion.Et massivt trægulv arbejder meget mere og skal derfor fuldlimes eller skrues fast på undergulvet. Trægulve til såkaldt svømmende lægning findes i tykkelser på mellem 7 og 15mm. Langt størstedelen af de solgte trægulve er 14mm tykke og med et slidlag på 3,5-4mm. Et slidlag på 3,5mm kan under normale omstændigheder slibes ned 4-5 gange.

Bløde og hårde træsorter
Der er stor forskel på de forskellige træsorters hårdhed og dermed modstandskraft overfor mærker. I den bløde ende ligger træsorterne: fyr, birk og kirsebær, i midten træsorterne: eg, bøg og ask, og i den hårde ende ligger de mørkere træsorterne: merbau, kempas og doussie.
”Skal vi vælge et olieret eller matlakeret trægulv”?, er et af de hyppigste spørgsmål vi får fra kunder som ønsker et nyt trægulve.

Forskel på de enkelte overfladebehandlinger
Efter en afslibning skal trægulvet have en overfladebehandling. Vi vil her prøve at forklare forskellen på de forskellige overflade behandlinger. Et matlakeret trægulv er det mest vedligeholdelsesfrie trægulv man kan få. Såfremt man har et nyt trægulv, så er trægulvet færdigbehandlet fra fabrikken og kræver ikke yderlig behandling de næste mange år. Når man går på gulvet slider man på lakken og ikke på træet, og med de nye matlakker er overflade ridser fra f.eks. stole eller klør fra husdyr, blevet mindre tydelige. Kvaliteten på matlakken er dog meget vigtig da en renovering af et matlakeret trægulv er omfattende og som regel kræver professionel hjælp. Det er også her prisforskellen kan spille ind om gulvet skal slibes ned hvert 2. år eller hvert 10. år. De olierede trægulve kan opdeles i to: dem med en "lukket" olie(UV) og dem med en "åben" åndbar olie. Et UV olieret trægulv minder lidt om et matlakeret trægulv, det er rimelig vedligeholdelsesfrit men svært at pletreparere i og kræver også en større renovering når trægulvet begynder at se slidt ud. Et trægulv som er behandlet med en åndbar olie kræver mere vedligeholdelse men er til gengæld nemmere at pletreparere de steder hvor trægulvet bliver slidt eller ridset.

Skal du vælge et nyt trægulv?
Det gælder i bund og grund om at vælge det trægulv man bedst kan lide, og som passer til ens personlige boligindretning, dernæst kommer det praktiske såsom slidstyrke, farve(træsort) og kvalitetskrav.

Få mere information hos Kurt
Er du i tvivl om hvilken træsort og type der er mest velegnet til dit brug, hvordan det skal behandles i det daglige, hvor ofte det skal behandles og hvad du kan forvente af trægulvet, så ring til mig og få råd og vejledning om dit trægulv. Bare ring, jeg tager også telefonen aften og weekend, og så er det selvfølgelig helt uforbindende.

Af Kurt Gulvmand

Ingen kommentarer:

Send en kommentar